شكستن ناخن ها
شکنندگی ناخن شکایت خیلی از خانمهاست. از آنجایی که در سالهای اخیر بلندی و آراستگی ناخن بهعنوان یکی از معیارهای مهم زیبایی تعبیر میشود، خانمهایی که ناخن شکننده دارند یا باید با کامل نبودن آراستگیشان بسازند یا برای کاشت ناخن سراغ آرایشگر بروند.
دلیل اول: اگر ناخنهایتان نازک نشدهاند اما بهراحتی میشکنند، احتمالا خشک شدهاند. از دست رفتن چربی لازم برای محافظت از ناخنها ممکن است به دلیل بالا رفتن سن یا دلایل دیگر اتفاق بیفتد. اگر دلیل شکنندگی ناخنهایتان را درست حدس زدهاید، آبرسانی به آنها (هیدراته کردن) میتواند مشکل شما را به راحتی برطرف کند. گذشته از این روش که کلینیکهای زیبایی از پس انجام آن بر میآیند، دو بار یا بیشتر چرب کردن ناخن با روغنهایی مثل روغنزیتون در روز هم میتواند مشکل شما را آرام آرام برطرف کند.
دلیل دوم: تیروئید پرکار شکنندگی ناخنها را هم به همراه میآورد. اگر در کنار شکننده بودن ناخنهای شما، موهایتان هم خشک و نازک شدهاند، هر چه زودتر با یک آزمایش خون فعالیت غده تیروئیدتان را چک کنید.
دلیل سوم: در صورتی که شکنندگی ناخنهای شما با ورقهورقه شدن عمودی آنها همراه است، باید بدانید که خودتان با دستتان سلامت خود را به خطر میاندازید. استفاده بیش از اندازه از مواد شوینده، آن هم بدون دستکش آشپزخانه نه تنها این بلا را سر ناخنهای شما میآورد، بلکه خطر مبتلا شدنتان به سرطان پوست و بیماریهای دیگر را هم بالا میبرد.
نازك شدن ناخن ها
افرادی که ناخنهای نازک دارند هم مثل آنهایی که ناخنهایشان شکننده است، از نازیبایی دستهایشان شکایت میکنند. اما برخلاف گروه قبل، قاشقی شکل شدن ناخنهای این افراد اجازه کاشت ناخن را هم به آنها نمیدهد تا با کمکش لااقل ظاهر دستهایشان را تغییر دهند.
دلیل اول: اصلیترین دلیل نازک شدن رویه ناخن، قاشقی شکل شدن و ورقهورقه شدن رویه آن ،کمخونی یا فقرآهن است. در چنین حالتی، شکننده و نازک بودن ناخنهای شما ممکن است با ظهور لکههای سفید روی آن همراه شود.
دلیل دوم: از نظر متخصصان تغذیه، خورد و خوراک شما میتواند به اندازه کارکرد اندامهای درونی بدنتان روی ظاهر ناخنهای شما تاثیر بگذارد. آنها میگویند کمبود سبزیجات و خوراکیهای تازه در رژیمتان میتواند به نازک شدن رویه ناخنهای شما منجر شود و قاشقی شدنشان اگر با نازکی همراه نباشد، ممکن است به دلیل مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز اتفاق بیفتد.
ترک خوردن ناخن ها
ترکهای ناخن چه روی شست پا باشند و چه روی دستها، ظاهر دست و پای شما را پیر جلوه میدهند. از نظر محققان هم این ترکها اغلب نشانه پیری هستند، گرچه گاهی گریبان جوانها را هم میگیرند.
دلیل اول: بالا رفتن سن میتواند به ترک خوردن عمودی ناخنها منجر شود اما کم نیستند جوانهایی که با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند. خشک شدن محل رویش ناخن ممکن است دلیل این مشکل باشد. شاید با چرب کردن بیشتر رویه ناخن و پایین آن و کمک گرفتن از روغنهای گیاهی یا چربکنندههای حاوی ویتامین E بتوانید این وضعیت را تا اندازهای برطرف کنید.
دلیل دوم: اگر ترکهای روی ناخن شما موج مانند هستند، بعید نیست که به آرتریت التهابی دچار شده باشید. البته معمولا مبتلایان این بیماری صاحب ناخنهایی حفرهدار هم میشوند و رنگ پوست زیر ناخنشان به قهوهای مایل به قرمز تغییر میکند.
دلیل سوم: در صورتی که ترکهای افقی روی ناخنهای شما دیده میشود اما سوراخ یا تغییر رنگی را مشاهده نمیکنید، احتمالا ردپای یک بحران بزرگ عاطفی در میان است. استرس، برخی بیماریها یا اختلالات متابولیکی هم میتوانند این مشکل را ایجاد کنند. البته اشتباهات مانیکوریست شما هم میتواند به ایجاد ترکهای عرضی روی ناخنهایتان منجر شود.
اختلالات شكلي و بيماريهاي ناخن
به طور كلي ناخن شكلي شبيه به مستطيل دارد اما در ناخن گازانبري يا شيپوري شكل به دلايل خاصي ناخن شكل لوله اي پيدا كرده و به فرمي كه ابتداي آن پهن و مابقي آن باريك مي شود در آمده و بر روي بافت هاي حاشيه اي خود فشار مي آورد كه سبب ايجاد دردهاي بسيار آزاردهنده و ادامه داري براي بيمار مي شود. ناخن گازانبري شكل يك اختلال ناخني است كه عضو از دو طرف خميده شده و به هم نزديك مي شود.
عواملي چون زمينه فاميلي، بيماري هاي قارچي، بيماري صدف پوستي و استفاده از كفش هاي نوك باريك و پاشنه دار از عوامل شايع اين بيماري به شمار مي آيند. استفاده از كفش هاي نامناسب سبب فشار به انگشت شست پا شده كه در خانم ها بسيار معمول است. عامل ارثي اين بيماري در آقايان بسيار شايع است و غالبا تمام انگشتان پا را درگير مي كندكه براي درمان آن پزشك ناچار به عمل جراحي ناخن شست مي شود.
از آنجايي كه خانم ها در مورد ناخن هاي خود حساسيت زيادی دارند، بيشتر در صدد درمان ناخن هستند و تمايلي به كشيدن ناخن ندارند. به طور معمول براي درمان اين بيماري ناخن را با روش هاي مختلفي مي كشيدند و يا با ليزر ريشه آن را از بين مي بردند تا ناخن امكان رشد دوباره نداشته باشد. اينجانب در سال 1385 بر اساس مقاله اي كه در آن تكنيك خاصي براي درمان اين عارضه اجرا شده بود به تكميل اين موضوع پرداختم و پس از تجربه هاي فراوان روش خاصي جهت درمان آن به كار گرفته شد.
به طور كل روش كشيدن ناخن روش صحيحی نمي باشد و تنها در چند مورد پزشك مي تواند اين كار را انجام دهد.
1. اگر تومور زير ناخن بوده و نياز به نمونه برداري باشد که در اين صورت ناخن كشيده و دوباره سرجاي خود گذاشته مي شود كه شكل ناخن از بين نرود.
2. اگر فرد مبتلا به بيماري قارچي باشد،كشيدن ناخن و در آوردن قارچ به درمان كمك مي كند. حتي در موردي كه به ناخن ضربه ای وارد مي شود، ناخن نباید دور انداخته شود و مي بايست آن را سر جاي خود قرار داد زيرا در غير اين صورت بستر ناخن در معرض هوا تغيير كرده و ناخني كه در مي آيد ناخن سالمي نيست. به همين دليل در اين موارد ناخن را به مدت دو هفته روي آن نگاه مي داريم تا از صدمات هوا محفوظ بماند.
عموما در طرفين ناخن دو شيار وجود دارد كه در اين بيماري شيارها حالت مثلثي پيدا كرده و فرم اصلي و اوليه خود را از دست مي دهند.در روش جديد شيار ناخن را شكاف داده و دو شكاف طولي در طرفين و يك شكاف در قسمت انتها داده مي شود، سه شكاف به هم متصل شده و بستر ناخن از روي استخوان آخرين بند انگشت، به صورت آهسته آزاد مي شود، سپس آن را بلند كرده و بافتهاي فيبروز شده در زير و رو به طور كامل برداشته مي شود.
در اين حالت مثلثي ديده مي شود كه قاعده آن روي ريشه ناخن قرار دارد. در اين قسمت پس از برداشته شدن بافتهاي فيبروز شده در بستر ناخن 3 الي 4 شكاف طولي داده شده و همانند بادبزن باز مي شود و طرفين اين بستر ناخن به طرفين ديواره آخرين بند انگشت بخيه زده مي شود. براي اينكه بستر ريشه ناخن پهن بماند از ساكشن تيوپهايي كه به شكل ناخن فرم داده شده اند در جاي ناخن قبلي استفاده شده و به طرفين ديواره ناخن بخيه زده مي شود تا مانع از خونريزي گردد و بيمار بعد از عمل جراحي به طور مرتب ويزيت مي شود. بعد از دو هفته بخيه كشيده شده و ويزيت هاي ماهيانه و پس از آن ويزيت هاي ساليانه انجام مي گردد. در موارد ابتدايي اشكالاتی دیده می شد که در موارد بعدی این اشکالات برطرف و در نتیجه ناخن حاصله يك ناخن طبيعي بودكه قابليت شكل دهي و تميز كردن را داشت.
در اين روش جراحي با اصلاح بستر ناخن براي نخستين بار موفق به برطرف كردن اين اختلال بدون عارضه و برگرداندن زيبايي به ناخن شديم و مي توان گفت در اين روش با خارج كردن ناخن بدشكل و جدا كردن بستر ناخن از سطح استخوان و اصلاح آن با استفاده از پروتز مخصوصي روي فلپ به نتايج بسيار قابل قبولي در زيبايي ناخن و رفع اين اختلال رسيده ايم. به طور كلي تصور مي شود كه اشكال در ريشه ناخن باعث اين عارضه مي شود اما فرضيه جديدي كه در اين كنگره آنرا ارائه خواهم داد به رد اين نظريه مي پردازد كه در آن اشكال در سطح پشتي آخرين استخوان انگشت شست سبب ايجاد اين عارضه مي گردد؛ يعني عواملي چون پوشيدن كفش هاي نامناسب و تنگ باعث آسيب به ناهمواري هاي ريزي كه روي آن بستر ناخن وجود دارد، بافت نرم استخوان و در نتيجه فيبروزه و مثلثي شدن آن مي گردد.