PRP یا Platelet Riched Plasma
PRP در واقع پلاسمای غنی از پلاکت است که تزریق آن در زیر پوست همراه ایجاد تغییرات قابل توجهی در محل تزریق شده می باشد. این تکنیک درمانی از سال 1990 وارد حوزه ی پزشکی شد و در ابتدا در جراحی های ترمیمی و زیبائی ناحیه ی چشم و صورت و جراحی های زیبائی، قلب و سوختگی ها به کار رفت. آخرین مورد کاربرد PRP در حوزه ی پوست و مو بود. در روش PRP ابتدا خون فرد به حجم مورد نیاز از وریدهای سطحی او خارج شده و پس از سانتریفوژ کردن آن در شرایط استریل و با سرعت دور و زمان متناسب، پلاکت ها که یکی از اجزای تشکیل دهنده ی خون هستند، از پلاسما جدا می شوند. سپس با استفاده از کیت های بخصوص غلظت پلاکت ها به 4 تا 5 برابر افزایش می یابد و با افزودن ماده ی فعال کننده ای عوامل رشد متعددی از آنها آزاد می شود که این عوامل رشد باعث تحریک سلول های بنیادی موسوم به فیبروبلاست ها، تشکیل کلاژن و رگ های جدید و همچنین تحریک رشد فولیکول های مو می شوند. این موضوع در درمان چین و چروک های ناشی از افزایش سن، بهبود زخم ها و رفع آسیب های پوستی ناشی از آفتاب و همچنین کمک به توقف ریزش مو و درمان طاسی در مراحل اولیه آن حائز اهمیت است. شایان ذکر است که در درمان آثار چین و چروک ها و پیری پوست روند تکمیل اثر فیبروبلاست ها حدود 300 روز ادامه می یابد و بنابراین اثرات سودمند این روش تا حدود یک سال به طول خواهد انجامید. در جوان سازی پوست در افراد میان سال و نسبتاً جوان درمان هرسال یک بار تکرار می شود ولی در افراد پیرتر ابتدا باید درمان هر 4 تا 6 هفته یک بار تکرار شود تا نتایج مناسب به دست آیند و پس از آن درمان هر سال تکرار می گردد. در اغلب موارد جوان سازی به استفاده از سایر روش های کمکی در جوان سازی همچون لیزر، دستگاه های رادیو فرکانسی و منابع IPL به عنوان درمان نگهدارنده نیاز وجود دارد. موارد کلی کاربرد PRP عبارتند از: ترمیم پارگی تاندون ها، بهبود و تسریع ترمیم زخم ها، کمک به درمان زخم پای افراد دیابتی، تسریع اثر جراحی های لیفتینگ صورت، درمان ریزش مو و بخصوص ریزش های متعاقب استرس یا سوختگی، بهبود تسریع زخم در جراحی زیبائی پلک(بلفاروپلاستی)، جوان سازی پوست و بهبود چین و چروک های صورت و آسیب های ناشی از اثر نور خورشید بر پوست. طبق مطالعات انجام شده تا به حال بیشترین اثر PRPدر طاسی در مراحل نخستین ریزش مو(تیپ ریزش مردانه زیر 4 ویا تیپ های 1 و 2 ریزش موی زنانه) و همچنین در کسانی بوده است که در ابتدا تحت عمل پیوند مو قرار گرفته اند و باعث تسریع و بهبود رشد موهای کاشته شده و جلوگیری از پدیده ی مینیاتوریزاسیون یا نازک شدن موهای در حال ریزش می گردد . در افراد سیگاری و الکلی و مبتلایان به بیماری های ژنتیکی پوست از قبیل لک و پیس (ویتیلیگو) و پسوریازیس و همچنین در افراد با سابقه ی سکته ی مغزی و آسیب های متعاقب مشکلات انعقادی بهتر است از این روش استفاده نشود.
بیماران با اختلالات پلاکتی، مبتلا به عفونت درمحل تزریق، بیماران تب دار، بیماران تحت شیمی درمانی یا رادیوتراپی، بیماران مبتلا به اختلالات روماتیسمی یا تحت درمان با استروئیدهای خوراکی، کسانی که از داروهای ضدانعقادی استفاده می کنند و مبتلایان به هپاتیت و بیماری های مزمن کبدی یا ایدز مجاز به استفاده از این روش نیستند. این روش درمانی غیر از درد گذرا در حین تزریق، کبودی و تورم که در نواحی دور پلک وضوح بیشتری دارد،عارضه ی جانبی دیگری ندارد و با توجه به اینکه از خون خود فرد برای درمان استفاده می شود، امکان بروز واکنش های آلرژیک وجود نداشته و در کل روش بدون عارضه و ایمنی محسوب می شود . در برخی موارد همراهی و تخریب گلبول های قرمز همراه پلاکت ها در برخی نقاط پوست ممکن است باعث رسوب رنگدانه و لکه هائی در محل تزریق شود. برخی پزشکان قبل از تزریق PRP و به منظور تسریع رشد فیبروبلاست ها برای تولید کلاژن، ویتامین های گوناگونی چون ویتامین C و D را به شکل خوراکی و مشتقات ویتامین A را به طور موضعی برای بیماران خود تجویز می کنند. آماده سازی و تزریق PRP معمولاً به زمانی بین 30 تا 45 دقیقه نیاز دارد و این روش در مطب ها نیز انجام پذیر است. در نواحی همچون صورت و پشت دست ها معمولاً از کرم های بیحس کننده موضعی یا کمپرس کیسه ی یخ برای آماده سازی منطقه ی نیازمند تزریق استفاده می شود. به بیماران توصیه می شود تا 24 ساعت بعد از استحمام و شستشوی محل تزریق اجتناب کنند و در موارد تزریق در صورت و پلک تحتانی توصیه می شود از ضدآفتاب و عینک های آفتابی کمک گرفته شود. پس از 6 تا 8 هفته می توان منتظر بروز آثار بالینی این روش شد و این اثرات طی 6 ماه بیشترین وضوح خود را خواهند داشت. همانگونه که قبلاً ذکر شد، برخلاف تبلیغاتی که روزانه و در حجم وسیع منتشر شده و این روش را به عنوان یک متد معجزه آسا و دائمی معرفی می کنند که فقط با یک بار انجام آن، دیگر تا پایان عمر نیازی به هیچ درمان دیگری نخواهد داشت یا رشد صد درصد موهای از دست رفته را در بر خواهد داشت، تأثیرات PRP دائمی نبوده و نیاز به ادامه درمان طبق نظر پزشک وجود دارد.
درمان ریزش مو با پی آر پی PRP
پلاسمای غنی از پلاکت که اغلب به پی آر پی (PRP) موسوم است، پلاسمای تغلیظ شده خون (گرفته شده از خون) است که دارای حدود پنج برابر تعداد پلاکت موجود در گردش خون طبیعی است. به غیر از سلول های قرمز خون و سلول های سفید خون، خون ما حاوی سلول های شناخته شده ای به نام پلاکت ها ست. عملکرد پلاکت ها، تسریع بهبود و کمک به لخته شدن خون در محل زخم است. پلاکت ها حاوی فاکتورهای رشدی هستند که باعث بازسازی سلول ها در بدن می شود. PRP از دو دهه گذشته در پزشکی استفاده می شود. خواص پلاکت ها به خصوص در بازسازی بافت ها به طور گسترده ای در پزشکی، شناخته و پذیرفته شده است، اما استفاده از آن وضعیت های پزشکی در حال حاضر در حال مطالعه است.استفاده از PRP برای درمان ریزش مو که دارای پتانسیل لازم برای تغییر راه درمان است، آن را به عنوان انقلابی در درمان ریزش مو در سراسر جهان تبدیل کرده است. کمک کردن پلاکت ها در لخته شدن خون، رمز توانایی بدن در بهبود زخم است. ایده پشت درمان PRP این است که با افزایش تعداد پلاکت ها در یک منطقه زخمی، ظرفیت التیام بافت در آن منطقه شتاب خواهد یافت. تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) تکنیکی است که برای بهبود بدن، از خون خود بدن استفاده می شود. پزشکان از این تکنیک برای رشد موی کم پشت شده، پیوند مو، و بهبود زخم استفاده می کنند. بسیاری از بیماران از این نوع درمان بهره مند شده اند.
PRP چگونه در درمان ریزش مو کمک می کند؟
وقتی فولیکول های مو و یا ریشه موها سالم است، رشد موها نیز طبیعی است. فولیکول های مو به دلیل تغذیه شان توسط خون زنده می مانند. وقتی ما پلاکت ها را توسط پی آر پی به محل فولیکول آسیب دیده مو وارد می کنیم، مکانیسم ترمیم زخم به صورت طبیعی تقویت می شود. برخی پزشکان در سراسر جهان بر این باورند که PRP می تواند برای تحریک رشد فولیکول های مو، جهت جلوگیری از ریزش مو مورد استفاده قرار گیرد.
روش کار
درمان با PRP در 3 مرحله انجام می شود.
ابتدا حدود 80-35 سی سی از خون شما گرفته می شود. این کار بسیار شبیه به دادن یک آزمایش خون معمولی است. خون جمع آوری شده شما در داخل کیت مخصوص پی آر پی ریخته می شود. سپس کیت، در دستگاهی به نام سانتریفوژ قرار می گیرد و در 2 مرحله حدود 15 تا 20 دقیقه چرخانده می شود. نیروی گریز از مرکز دستگاه، اجزای خون شما را از هم جدا می کند. پلاکت ها ی تغلیظ شده هم از بقیه خون جدا می شوند. حالا PRP که شامل پلاسما، پلاکت و عوامل رشد فراوان است، آماده به استفاده در پوست سر می باشد. هدف از این فرایند، افزایش اثرات درمان PRP در ریزش مو است. در مرحله بعد پلاسمای غنی از پلاکت توسط یک سوزن بسیار ظریف به داخل پوست سر تزریق می شود. این کار توسط تزریقات متعدد در نقاط مختلف پوست سر و با عمق کم ( 3 تا 4 میلیمتر ) انجام می پذیرد. از آنجایی که حجم پی آر پی در هر تزریق کم است و سوزن استفاده شده بسیار نازک می باشد لذا میزان درد و سوزش هنگام کار معمولا خفیف خواهد بود که البته با استفاده از بی حس کننده های موضعی این حالت ناخوشایند باز هم کمتر شده و یا اصلا وجود نخواهد داشت. توصیه می شود محل عمل پی آر پی تا روز بعد شسته نشود. بعد از انجام پی آر پی نیاز به هیچ گونه استراحت وجود ندارد و شما می توانید به فعالیت های عادی خود بپردازید. استفاده از پی آر پی در جهت رشد مو، منافع زیادی دارد. نشان داده شده است که فاکتور های رشد تغلیظ شده پلاکتی در رشد موهای جدبد و پر پشت کردن موهای قبلی و همچنین در ضخیم و تقویت موهای پیوندی بسیار موثر است. با این حال، همه نامزد ایده آلی برای انجام این روش نیستند. بیمارانی که عفونت فعال در پوست سر، سابقه عفونت های ویروسی مثل زونا، دیابت، هرگونه اختلال لخته شدن خون، و یا بیمارانی که در حال مصرف داروهای ضد انعقاد خون مانند آسپرین هستند، و یا داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی مانند سیکلوسپورین مصرف می کنند، برای این روش کاندید نیستند. همچنین ، اگر فولیکول های مو به طور کامل از دست رفته باشد، این روش کمتر احتمال دارد که بتواند به بیماران کمک کند. این گروه ممکن است نیاز به عمل جراحی پیوند مو داشته باشند. آماده سازی و انجام عمل پی آر پی بر روی سر حدودا" یک ساعت به طول می انجامد. در صورت درد و سوزش خفیف پس از عمل مصرف استامینوفن بلامانع است ولی توصیه می شود از داروهای ضد التهاب ماندد ایبوبروفن، دیکلوفناک و ... بدلیل احتمال تداخل اثرات درمانی پرهیز گردد.
عوارض
محل تزریق ممکن است تورم ، درد خفیف و یا حساسیت در لمس موضعی داشته باشد. تورم احتمالا بعد چند ساعت برطرف خواهد شد ولی حساسیت خفیف در لمس ممکن است تا 2 روز بماند. احتمال عفونت موضعی با توجه ضد عفونی کردن موضع قبل از عمل، بسیار بسیار کاهش می یابد.
ایمنی
در PRP هیچ خطر واکنش آلرژی، حساسیت بیش از حد، یا جسم خارجی مطرح نیست پس یک انتخاب مطمئن برای بسیاری از بیماران است.
پیش آگهی
پیش آگهی عموما خوب است ، اما از فردی به فرد دیگر متفاوت است. بسیاری از کلینیک ها بعد از استفاده از این روش درمانی، میزان موفقیت را حدود 90 درصد گزارش کرده اند.
هزینه
با توجه به محلی که این عمل انجام می شود هزینه متغیر خواهد بود. ولی به طور متوسط برای هر واحد کیت مصرفی چهارصد و پنجاه هزار تومان متغیر خواهد بود. در هر بار، بسته به وسعت ریزش مو 1 تا 2 واحد کیت مصرف خواهد شد.
آیا PRP همان غول چراغ جادو است ؟
از میان خیل تکنولوژی و روش های زیبایی که روزانه از رسانه های داخلی و خارجی تبلیغ می شود ، تنها تعداد اندکی واقعیت و توانایی بالقوه ی انجام ادعاهای صورت گرفته را دارند و گذر زمان بهترین بوته ی آزمایش برای موثر یا بی اثر بودن یک روش است. سوی دیگر سکه هم آنست که در بسیاری از موارد دلیل روی گردان شدن جامعه از یک روش زیبایی ،نه عدم وجود پتانسیل در آن روش بلکه تبلیغات اغراق آمیزی است که در مورد آن روش انجام می شود و باعث می شود که روشی که توانایی بالقوه ی کمک در بسیاری از موارد را دارد ، چنان توسط جامعه پس زده شود که باعث تاسف امثال بنده شود. البته در این موضوع نقش همکاران اینجانب و تبلیغات غلط را نبایستی نادیده انگاشت .
تاکنون روشهای متعددی برای جوانسازی ارائه شده از جمله لیزرها،میکرونیدلینگ ، دستگاههای IPL و… که با تحریک کلاژن سازی و بهبود گردش خون پوستی عمل می کنند و از طرفی پر کردن و نگهداری حجم صورت با کمک فیلرها یا پرکننده های مصنوعی یا خودی مثل تزریق چربی انجام گرفته است. ولی روشهای مذکور بخصوص در مورد جوانسازی ناحیه دور چشم از جمله تیرگی دور چشم و … تاثیر محدودی داشته اند. کاربرد پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) در جوانسازی پوست یک استراتژی درمانی نوین می باشد که بر اساس فاکتورهای رشد خودی پایه ریزی شده است. اما این روزها تبلیغات اغراق آمیز راجع به مزوتراپی و از آن مهمتر استفاده از پلاکت حاوی پلاکت تغلیظ شده ( PRP (Platelet Rich Plasma بی وقفه منتشر می شوند، این تبلیغات نگرانی ایجاد مشکل دوباره در مورد یک روش مفید و موثر زیبایی را به وجود می آورند، زیرا چنان تاثیرات مبالغه آمیز ( همانند غول چراغ جادو ) به PRP نسبت داده می شود که مطمئنا توقعی که در بیماران به وجود می آید ، اصلا با واقعیت این روش منطبق نیست و ظرف همین مدت کوتاه به تدریج بیماران ناراضی و رویگردان از این روش را می توان دید. پلاکت ها اجسام کروی یا بیضوی شکل کوچکی هستند که طول عمر بسیار کمی در حد چند روز دارند و از قطعه قطعه شدن سیتوپلاسم سلولهای بزرگی به نام مگاکاریوسیت در مغز استخوان حاصل می شوند و بعد از آن به هیچ رده سلولی دیگری تمایز نمی یابند و به لحاظ اینکه فاقد هسته هستند جزء تشکیلات غیر سلولی به حساب می آیند و سلول نامیده نمی شوند. بنابراین نمی تواند سلول بنیادی محسوب شود.پلاکتها بشدت در مقابل ضربات کوچک آسیب پذیر میباشند. بر خلاف تصور، کاربرد PRP به هیچ وجه تازه نیست و سالهاست که به اشکال مختلف به کار می رود ، کاربرد PRP بصورت تجربی از سال ۱۹۹۰ آغاز شد و در رشته های مختلف پزشکی مثل جراحی فک و صورت ، جراحی زیبایی، جراحی قلب، ارتوپدی، گوش- حلق و بینی ، سوختگی ها و درمان زخم های مزمن به کار رفت . اما استفاده از PRP برای زیبایی و جوانسازی کاربرد نوینی است زیرا به غلظتهای بالاتری از پلاکت نیاز داشت که از نظر تکنولوژیک امکانپذیر نبود لذا آخرین کاربرد PRP کاربرد زیبایی آن در بهبود پوست آسیب دیده و پیر می باشد. در واقع تغلیظ اتولوگ پلاکت در حجم کوچکی از پلاسما است و باید ۲ شرط اساسی را داشته باشد تا آنرا پی آر پی بنامیم.
۱.اگر بطور معمول و متوسط پلاکت نرمال خون ۲۰۰٫۰۰۰ عدد در میکرولیتر است، در پی آر پی این تعداد باید حداقل به ۶۰۰٫۰۰۰ و حداکثر یک میلیون عدد برسد ،بدیهی است که مقادیر بالاتر هم مناسب نیستند.
۲. از آنجاییکه پلاکتها طول عمر کوتاهی در حد چند روز دارند و باید پلاکتهای بدست آمده زنده و دیواره های آنها کاملا سالم باشند که بتوانند تا آخرین روز عمرشان فاکتورهای رشد را ترشح کننداما این شاخص در کیت های لوله ای بدلیل آسیب به دیواره پلاکت حین سانتریفوژ بدست نمی آید.
نکته مهم :
” اگر شروط فوق محقق نشوند به آن پلاسما پی آر پی اطلاق نخواهد شد و خواص پی آر پی را ندارد. “
اما تهیه PRP وابستگی زیادی به نوع کیت ندارد و کیتهای لوله ای و آمریکایی و … بیشتر دروغ هستند و مهمترین موضوع دانش پزشک برای جداسازی و تحقق شروط تعریف PRP میباشد.
فاکتورهای رشد آزاد شده از پلاکت به عنوان محرک شیمیایی سلولهای بنیادی فیبروبلاست عمل می کند و آنها را وادار به تکثیر می کند. فیبروبلاستها با تولید کلاژن، الاستین و گلیکوز آمینوگلیکان عملکرد خود را تکمیل می کنند و این روند برای تکمیل شدن به حدود ۳۰۰ روز زمان احتیاج دارد. بنابراین اثرات سودمند PRP به خوبی تا یکسال باقی خواهد ماند. پلاکت وقتی خارج از خون و بافت قرار می گیرد، بوسیله مواد شیمیایی متفاوتی فعال می شود و فاکتورهای رشد از خود آزاد می کند که باعث جذب سلولهای بنیادی به محل آسیب می شود. این فاکتورهای رشد باعث تقسیم و تمایز بیشتر سلولهای بنیادی به سمت تولید کراتینوسیتها، فیبروبلاستها و پیش سازهای سلول چربی می شود.
نتیجه این عمل ساخت عروق جدید، کلاژن، الاستین و ماتریکس خارج سلولی است. PRP موجب ضخامت بهتر پوست و الاستیته و اثر پرکنندگی متوسط در تزریق داخل و زیر درم دارد و یک راه مطمئن و طولانی مدت جهت جوانسازی پوست را فراهم می کند. البته PRP یک فیلر نیست و باید توجه داشت که مکانیسم اثر PRP وادار ساختن بدن به بافت سازی است و این روند نیاز به زمان داردو لذا هیچگاه سرعت و توان پر کنندگی PRP به اندازه ی فیلرها( ژل ها ) نیست و بطور متوسط پس از چند هفته شروع می شود.
و اما گزارشات و مقالات مختلفی در ارتباط با کاربرد و اثر بخشی PRP وجود دارد. بعضی مطالعات کاربرد PRP را از نمونه های حیوانی دریافت کرده اند. موفقیت این روش به میزان زیادی بستگی به شیوه تهیه PRP و دانش پزشک دارد. سانتریفوژ مورد استفاده بایستی استریل باشد و پروسه تولید باید بایستی استریل باشد و به شیوه ای عمل شود که هیچ آسیبی به پلاکتها نرسد و در صورتیکه بدرستی انجام نشود، نتایج مطلوبی را به دنبال نخواهد داشت.( که متاسفانه این اتفاق براحتی رخ خواهد داد )
نتایج مطالعه توسط دکتر ردالی Redaelli در مورد اثر بخشی PRP :
اثر متوسط : % ۳۰
اثر خوب: % ۶۰
اثر خیلی خوب: % ۴
عدم تاثیر : % ۶
لذا PRP در زیبایی نوین و موثر است، اما نباید آنرا به عنوان یک روش بدون شکست و به گونه ای اغراق آمیز تصور کرد و بخشی از اقدامات جوانسازی میباشد نه همه آن !!!!!!!!!!!!
بهبود قابل توجه در ۸-۴ ماه اتفاق می افتد. این بهبود در افراد مختلف و برای هر مورد درمانی میزان موفقیت متفاوت است و به هیچ عنوان یک روش ۱۰۰% نیست.باید بدانیم که این روش نقش مواد پرکننده یا FILLER را ندارد اما یک روش بیولوژیک درمان سلولی است.
بدلیل اینکهPRP از خود شخص گرفته می شود، شانس انتقال بیماریهایی مثل HIV و هپاتیت را ندارد.
اگر چه تاکنون مطالعات کلینیکی زیادی در مورد کاربرد آن در جوانسازی پوست چاپ نشده است، ولیکن این روش در پیشگیری از پیری پوست و جوانسازی پوست، بهبود تون پوست و الاستیته در افراد مسن تر، بهبود پیری ناحیه دکولته، پشت دست و گردن،و بهبود وضعیت دور چشم بخصوص کبودی دور چشم قابل استفاده است.
البته بیماران با اختلالات پلاکتی، عفونت در محل مورد نظر، بیماریهای تب دار، بیماریهای کبدی مزمن، درمان با داروهای ضد انعقادی مجاز به دریافت این روش نیستند. در هر حال محرز است که تزریق PRP، همان تزریق سلولهای بنیادی نیست و تزریق سلولهای فیبروبلاست که در واقع سلولهای بنیادی تک توان پوستی هستند و در جوانسازی پوست استفاده می شوند صرفا در مراکز تحقیقاتی دانشگاهی معتبر و با تجهیزات استاندارد و پیشرفته انجام می شود.
کاربرد PRP در درمان طاسی ایده ای نو محسوب می شود و اثر بخشی ان در افراد مختلف یکسان نیست و تا حدود زیادی به دانش پزشک و امکانات جانبی وابسته است اما بیماران نباید از آن انتظار معجزه را داشته باشند . قطعا این روش با تزریق سلولهای بنیادی فولیکول مو که تنها در مراکز معتبر و برجسته دنیا و فقط در فاز حیوانی در حا ل انجام است کاملا متفاوت است. در حالیکه متاسفانه تعدادی از مراکز از عبارت سلولهای بنیادی جهت عوام فریبی استفاده می کنند. بیماران محترم باید توجه کنند که فریب این عبارات را نخورند و کاری نکنند که بدنبال آن پشیمانی همراه باشد.
پی آر پی PRP برای درمان چین و چروک
پوست پیر شده به دلیل خاصیت ارتجاعی کمتر و توانایی بسیار پایین در حفظ رطوبت، پر چین و چروک به نظر می رسد . روشهای موجود امروز برای درمان چین و چروک پوست، همراه خود مجموعه ای از عوارض جانبی و سوالات مربوط به اثر بخشی شان دارند. بازسازی پوست بوسیله پی آر پی ( پلاسمای غنی از پلاکت )، نوعی درمان است که برای جوان سازی پوست از خون خود بیمار استفاده می کند. پی آر پی، آخرین درمان بیولوژیک برای جوان سازی پوست است که در بسیاری از کلینیک های زیبایی در سراسر جهان با موفقیت تجربه شده است. مدت زمان زیادی ست که پی آر پی در پزشکی برای خواص التیام زخم آن به رسمیت شناخته شده است. از این رو، به طور گسترده ای توسط چندین تخصص مختلف پزشکی شامل ارتوپدی، معالجه ودرمان امراض پا، دندانپزشکی ، جراحی پلاستیک، عروقی ، و ستون فقرات استفاده می شود. در این روش درمانی با استفاده از اجزای خون به نام پلاکت ها که حاوی فاکتورهای رشد هستند، سلول های بدن فعال و نوسازی می شوند. این فاکتورهای رشد، زمانی که در بدن تولید می شوند، باعث ساخته شدن سلولهای جدید در جهت جوان سازی پوست می شوند. بسیاری از ستارگان سینمای هالیوود در حال حاضر با انجام این روش به سادگی و بدون عوارض جانبی جوان سازی پوست می کنند. برخی از درمان ها ( مثل بوتاکس ) به طور بالقوه می تواند باعث عوارض جانبی شود. پی آر پی معمولا در نواحی که در آن پوست خاصیت ارتجاعی خود را از دست داده استفاده می شود. این درمانی است که پوست شما را سفت کرده و می تواند شما را جوانتر و سالمتر نشان دهد. با این حال ، هر کسی نمی تواند از این نوع درمان بهره مند شود. بیماران مبتلا به برخی بیماریهای پوستی مثل لوپوس، پورفیری و یا آلرژی نمی توانند از این روش درمانی استفاده کنند. همچنین بیماران مبتلا به سرطان ، شیمی درمانی ، اختلالات متابولیک و سیستمیک شدید، و عملکرد غیر طبیعی پلاکت ها ( یعنی اختلالات خونی ) نمی تواند تحت درمان با پی آر پی قرار گیرند. به غیر از سلول های قرمز و سفید، خون ما دارای جزء دیگری به نام پلاکت می باشد. این پلاکت حاوی فاکتورهای رشد ی است که باعث تحریک بافت های بدن برای تولید سلول های جدید می شود. ابتدا حدود 40-20 سی سی از خون شما گرفته می شود. این کار بسیار شبیه به دادن یک آزمایش خون معمولی است. خون جمع آوری شده شما در داخل یک لوله که حاوی ژل پی آر پی ست ریخته می شود. سپس لوله، در دستگاهی به نام سانتریفوژ قرار می گیرد و در 2 مرحله حدود 10 دقیقه چرخانده می شود. نیروی گریز از مرکز دستگاه، اجزای خون شما را از هم جدا می کند. پلاکت ها ی تغلیظ شده هم از بقیه خون جدا می شوند. حالا PRP که شامل عوامل رشد فراوان و سلولهای بنیادی است، آماده تزریق می باشد. سپس پی آر پی پس از یک بی حسی موضعی در محل مورد نظر تزریق می شود. از آنجا که هیچ برش جراحی وجود ندارد، درد پس از عمل بسیار کم و یا اصلا وجود ندارد. کل فرآیند در حدود 45 دقیقه تا یک ساعت طول می کشد و می تواند در مطب انجام گردد. نتایج معمولا در عرض 3 هفته قابل مشاهده و به تدریج با گذشت زمان بیشتر مشهود خواهد بود. اگر بیمار مسن و چین و چروک ها در مراحل پیشرفته باشد، حداقل بهبود دیده می شود. همچنین نتایج به دست آمده به طور کلی در بیمارانی که سوء مصرف الکل و تنباکو دارند خوب نیست. این روش ساده و راحت است و باعث حداقل ناراحتی می شود. تورم و قرمزی در 12 تا 24 ساعت اول قابل مشاهده است. در برخی از افراد ممکن است مختصری کبودی هم وجود داشته باشد. در موارد بسیار بسیار نادر ممکن است عفونت موضعی پوست مشاهده گردد که می توان آن را با آنتی بیوتیک و یا کمپرس سرد درمان نمود. هیچ خطری ناشی از واکنش های حساسیتی یا واکنش های ایمنی بدن، به دلیل استفاده از خون خود بیمار وجود ندارد. عوامل مختلفی این درمان را یک انتخاب بی خطر کرده است، و مهمترین آن عدم وجود برش جراحی است. در جلسه اول ، سه تا چهار تزریق برای هر ناحیه تحت درمان انجام می گردد. تکرار درمان هر 2 سال یکبار برای حفظ سلامت پوست و همچنین ثبات نتایج توصیه می شود. نکته مهمی که باید به خاطر بسپارید این است که برای تداوم اثرات درمان باید یک سبک زندگی سالم را در پیش بگیرید و به خصوص از سیگار پرهیز نمایید. بیمارانی که از این درمان نتایج مثبت گرفته اند، متوجه شده اند که نما و قوام پوستشان بهبود یافته است. درمان با پی آر پی ( PRP ) برای تمام صورت ( به جز زیر چشم ها ) می تواند در حدود هفت صد هزار تا یک میلیون و پنجاه هزار تومان برای شما هزینه داشته باشد. در حال حاضر هیچ پوششی از بیمه برای آن وجود ندارد، اما پی آر پی دارای مزایای بسیاری نسبت به روش های دیگر درمانی است. مزایای آن شامل ایمنی، راحتی، بهبود سریعتر، مقرون به صرفه بودن، و سهولت استفاده از آن است. از آنجا که انجام پی آر پی ( PRP ) تنها با گرفتن 30-20 میلی لیتر از خون در مطب پزشک انجام می شود، بیمار نیاز به متحمل شدن هزینه و دردسر های بیمارستان و یا بانک خون را ندارد.
درمان تیرگی و جوانسازی پلک با PRP
تیرگی زیر چشم و چروک پلک یکی از مشکلات نسبتا شایعی است که باعث میشود بسیاری از خانمها و آقایان به مطب پوست مراجعه کنند. خیلیها چشمهای زیبا را یکی از شاخصهای مهم زیبایی چهره میدانند. بیماری تیرگی زیر چشم یک بیماری ایدیوپاتیک است. به این معنا که علت بیشتر آنها ناشناخته است البته بسیاری از مبتلایان به تیرگی دور چشم سابقه خانوادگی مثبتی دارند. اما از شایعترین علل قابل توجه تیرگی زیر چشمها میتوان به انواع آلرژیها اشاره کرد. بسیاری از منابع معتقدند حلقههای تیره زیر چشم معمولا ربطی به ناراحتیهای فیزیکی یا میزان خواب ندارند اما به نظر میرسد که در تشدید آن موثر باشند . لایه هایی از چربی و عضلات، اطراف چشم را در بر گرفته اند. کار عضلات، نگهداری چربی های اطراف پلک های بالا و پائین، در جای اصلی خود است. هنگامی که پیرمی شویم، پوست و عضلات حالت کشسانی و الاستیسیته خود را از دست می دهد. این امر باعث شل شدن و افتادگی پوست اطراف چشم ها می گردد. سیاهی اطراف چشم ها می تواند به چند دلیل ایجاد شود. وراثت یکی از عوامل پیدایش سیاهی اطراف چشم به شمار می رود که در پوست های روشن بیشترمشاهده می شود. کم خوابی و بد خوابی نیز یکی دیگر از دلایل پدیدار شدن عروق خونی در زیر چشم ها می باشد. همچنین قرار گرفتن در معرض نور خورشید، باعث پیدایش لک ها و چروک های زود رس شده و سیاهی اطراف چشم را نیز به دنبال دارد. افزایش سن یکی دیگر ازعواملی است که باعث نازک شدن لایه های چربی اطراف چشم می شود، این امر سبب پیدایش فرورفتگی زیر چشم ها می گردد. کسانی که کاهش وزن داشته اند نیز دچار این عارضه می شوند. هرچه پوست افراد تیرهتر باشد،معمولا تیرگی دورچشم هم شایعتر است. از آنجاییکه مشکلات پلک یکی از معضلات طب زیبایی میباشد، لذا PRP در جوانسازی پلک هم بسیار ارزشمند است اما بایستی از آن انتطار واقع گرایانه داشت . در طب همیشه پیشگیری بر درمان ارجهیت دارد ، لدا قبل از اینکه دچار چروک شدید پلک شوید از مزایای PRP استفاده کنید البته اقدامات tightening پس از PRP نیز بسیار حایز اهمیت است.
ده فرمان برای کاهش تیرگی دور چشم
۱ – حتما از منافع PRP استفاده کنید .
۲ – عینک بزنید. در افرادی که از عینک استفاده میکنند، این تیرگی کمتر به نظر میآید.
۳ – خوب و به قدر کافی بخوابید. توجه داشته باشید که دومین علت شایع کبودی زیر چشم اختلالات خواب است.
۴ – صورت تان را با آب خنک بشویید.
۵ – از ماسکهای طبیعی شبانه استفاده کنید. این ماسکها، محیطی مغذی و مرطوب برای پوست صورت شما ایجاد میکنند.
۶ – سیگار نکشید. توجه داشته باشید سیگار بزرگترین دشمن پوست شماست.
۷ – مصرف نمک را کاهش دهید.
۸ – سبزی و میوه تازه به خصوص سبزیهای حاوی مواد آنتیاکسیدان مثل اسفناج بخورید.
۹ – ویتامین C و آهن را به میزان کافی مصرف کنید.
۱۰ – ورزش را هیچگاه فراموش نکنید.
لازم به ذکر است که انجام PRP پلک موجب خونریزی شدید در زیر پلک میشود که گاها تا سه ماه باقی میماند، اما این درمان برای اولین بار در مطب دکتر قنبری بوسیله کانولای بسیار ظریفی انجام میگردد که از پارگی و خونریزی زیر پلک ممانعت مینماید .
تزریق چربی برای افزایش حجم سینه
رایج ترین راه افزایش حجم سینه استفاده از پروتزهای پستان است. تا همین اواخر ، این گزینه، تنها راه پیش روی زنان بود. در حال حاضر، برای این کار چربی را از بخش دیگری از بدن کشیده و آن را در سینه خود فرد قرار می دهند. این عمل تحت عنوان پیوند چربی اتولوگ برای برجسته کردن سینه نامیده می شود. نتیجه آن، عوارض کمتر و ظاهر طبیعی تر است، در صورتی که همان حالت پری و استحکام پروتز را فراهم می کند. برجسته کردن سینه ها یکی از اعمال زیبایی است. پری و استحکام پستان، آرزوی زنان در همه جا و در تمام سنین است. زنانی که احساس می کنند سینه شان به اندازه کافی بزرگ و پر نیست و یا اینکه دچار افتادگی شده است،ممکن است تمایل به افزایش حجم داشته باشند. بدین منظور در حال حاضر، گزینه های بیشتری در دسترس بانوان است. پیوند چربی اتولوگ برای برجسته کردن سینه ها یک روش بسیار ساده است. در این متد، چربی از قسمت پایین بدن بیمار گرفته می شود و پس از آماده سازی به سینه فرد تزریق می شود. در مرحله بعد به چربی شکل و انحنای لازم داده می شود. نتیجه نهایی حالت پر، مستحکم و طبیعی سینه است. ظاهر سینه بانوان نه تنها برای خودشان مهم است بلکه از جانب جنس مخالف هم ارزش گذاری می شود. سینه های بزرگ ( نسبتا") و پرنمادی از زیبایی و جوانی ست. زنان در سنین مختلف می توانند تحت عمل افزایش حجم سینه قرار گیرند، البته به دلایل مختلف. در یک زن جوان این عمل ممکن است به دلیل عدم رضایت از اندازه سینه انجام گردد. در اینجا فرد مایل افزایش سایز است. در سنین بالاتر اثراتی که بارداری، شیر دهی و سن بر روی سینه می گذارد، دلیل تمایل بانوان برای عمل می باشد. با افزایش سن در بانوان، سینه ها شروع به افتادگی و کاهش حجم می کنند. سفت کردن و برگرداندن حجم سینه با عمل پیوند چربی اتولوگ انجام می شود. تزریق چربی برای برجسته کردن سینه ها به صورت بالقوه یک روش بسیار موفق است. در صورتی که به درستی انجام شود، ظاهر واحساس خوبی برای فرد ایجاد می کند. بر عکس، ظاهر پروتز ها گاهی غیر طبیعی ست، می توانند دردناک باشند، گاهی ترشح دارند و عفونت می کنند. گاهی اوقات جابجا می شوند و ممکن است تغییر شکل دهند و نیاز به عمل مجدد داشته باشند. مهم است به یاد داشته باشید تزریق چربی عملی ست که از نظر بسیاری از پزشکان دائمی نیست. دلیل آن هم این است که، چربی تزریق شده توسط بدن جذب می شود. مدت زمان ماندگاری این روش از فردی به فرد دیگر متفاوت است. در اکثریت قریب به اتفاق موارد، این زمان بالای 4 سال است و به طور متوسط بین 4 تا 11 پایدار می باشد.
روش
مرحله ۱: آماده کردن بیمار- به بیمار بی حسی داده می شود و محل برداشت چربی استریل می گردد.
مرحله ۲: برداشت چربی- چربی از طریق لیپوساکشن از بخش های پایین بدن بیمار گرفته می شود. این ناحیه به طور معمول شکم یا ران خواهد بود.
مرحله ۳: تهیه پی آر پی- در این مرحله از بیمار 20 تا 30 میلی لیتر خون گرفته می شود و از ان پی آر پی جدا می گردد.
مرحله ۴: ترکیب کردن چربی با پی آر پی- پس از جدا کردن خون از چربی گرفته شده، پی آر پی را با چربی ترکیب می کنیم.
مرحله ۵: تزریق چربی- چربی آماده شده به داخل سینه تزریق می شود.
مرحله ۶ : بازیابی- بیمار پس از یک ساعت یا دو استراحت، به خانه فرستاده می شود.
بهبود
پس از عمل، فرد به احتمال زیاد، کمی درد و التهاب و کبودی در موضع خواهد داشت. درد باید در عرض یک هفته فروکش کند .تورم ممکن است کمی طولانی تر شود و بعد بین 2 و 4 هفته طول بکشد.
هزینه
هزینه انجام این روش با توجه به مرکزی که این عمل را انجام می دهد و تبحر پزشک متفاوت خواهد بود، ولی به طور کلی بین 5/1 تا 5/4 میلیون تومان می باشد.
عوارض
از عوارض مرتبط با تزریق چربی برای برجسته کردن سینه ها می توان از جذب چربی توسط بدن نام برد. اگر این جذب زیاد باشد کیفیت پایین می آید و نیاز به تزریق مجدد خواهد بود. عارضه دیگر عبارت است از خطر تبدیل شدن به چربی سخت و ناصاف، که گاهی اوقات به دلایل ناشناخته رخ می دهد . عدم تقارن یکی دیگر از خطرات بالقوه می باشد که وابسته به مهارت پزشک در انجام این روش است. این عدم تقارن قابل اصلاح است. عفونت در محل تزریق، از ریسک های دیگر است. آمبولی چربی، هر چند نادر است اما یک عارضه بسیار جدی است. این مورد می تواند منجر سکته مغزی ، حمله قلبی و حتی مرگ شود. کلسیفیکاسیون چربی در پستان یک عارضه احتمالی دیگر است و باعث می شود که سینه سخت و ناصاف شود، این کلسیفیکاسیون می تواند نتایج ماموگرافی را به اشتباه بیاندازد. منطقه کلسیفیه ممکن است توده های سرطانی را در عکس ماموگرافی مخفی کند.